ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ - ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ
Ο ποταμός Αχέροντας πηγάζει από τα ορεινά των Ιωαννίνων και έπειτα από διαδρομή 64 χλμ. εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο ποταμός αποτελούσε το δρόμο μέσω του οποίου ο Χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στη λίμνη Αχερουσία, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το βασίλειο του Άδη. Για το λόγο αυτό, ιδρύθηκε στην βορειοανατολική όχθη της Αχερουσίας λίμνης, πάνω από μια σπηλιά, ο σπουδαιότερος χώρος λατρείας των θεών του κάτω κόσμου και επικοινωνίας με τις ψυχές των νεκρών, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
Στο χώρο αυτό, οι επισκέπτες, αφού υποβάλλονταν σε πολυήμερη προετοιμασία που περιελάμβανε πλήρη απομόνωση και ειδική διατροφή, οδηγούνταν στις υπόγειες αίθουσες του Νεκρομαντείου, όπου επικοινωνούσαν με τα πνεύματα των αγαπημένων τους νεκρών που προφήτευαν το μέλλον.
Με τους μύθους να ρέουν στα νερά του, αποτελεί πόλο έλξης, καθώς είναι ένας από τους πιο όμορφους ποταμούς με πλούσιο οικολογικό ενδιαφέρον. Το Νεκρομαντείο βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος και απέχει από τα διαμερίσματα Φιλάνθη 10 χλμ.
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
Το χωριό Αμμουδιά απέχει 12 χλμ. από τον Βράχο και βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα. Από κει οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν μια διαδρομή με καραβάκι έως το χωριό Μεσοπόταμο. Η διαδρομή στο ποτάμι είναι εντυπωσιακή με το καραβάκι να πλέει στα ήρεμα νερά ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση και καθώς ο βαρκάρης διηγείται την ιστορία του Αχέροντα ποταμού δημιουργεί στον επισκέπτη ένα περίεργο αλλά και συνάμα ευχάριστο συναίσθημα.
ΓΛΥΚΗ (ΠΗΓΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ)
Η Γλυκή απέχει 20 χλμ. περίπου από τα διαμερίσματα Φιλάνθη. Στη Γλυκή μπορείτε να επισκεφτείτε τον ερειπωμένο παλαιό Βυζαντινό ναό, τον παλαιοχριστιανικό ναό της Παναγίας και την περίφημη σκάλα της Τζαβέλαινας που οδηγεί στις «Πύλες του Αδη». Από το χωριό Γλυκή αναβλύζουν οι Πηγές του Αχέροντα απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει διάφορα σπορ τόσο μέσα όσο και γύρω από το ποτάμι: κανό - καγιάκ, ράφτινγκ, πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία.
ΖΑΛΟΓΓΟ
Ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει και να θαυμάσει το μνημείο ανεβαίνοντας τα 410 σκαλοπάτια, που έχουν αφετηρία το μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου. Στο χώρο αυτό το 1803, όταν το Σούλι μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλή Πασά, 63 Σουλιώτισσες με τα παιδιά τους αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας, έπεσαν απ΄ το βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στον Οθωμανό κατακτητή. Σύμβολο και μνήμη της θυσίας των Σουλιωτισσών αποτελεί το επιβλητικό μνημείο που στήθηκε εκεί το 1961 με πανελλήνιο έρανο.